Cevap: Bu soruyu Hz. Muhammed'e sorduklarında Allahu teala şu cevabı indirdi.
Sana kadınların mahid (hayız ve lohusalık) halini soruyorlar. De ki: O bir ezadır, öyleyse kanaması devam eden kadınlardan (cinsel anlamda) uzak durun, temizleninceye kadar yaklaşmayın. Temizlendikleri zaman, Allah'ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Muhakkak ki Allah, tövbe edenleri ve temizlenenleri sever. (Bakara Suresi 222)
Hayızlı kadına ibadet yasağı islamda yoktur. Oruç tutabilir, namaz da kılabilir. Zerdüştlük, hinduizm ve yahudilikte hayızlı kadın dışlanır.
Zerdüştlükte hayızlı kadınlar kirli sayılır: ''Adet gören kadınlar tapınaklara giremez, ateşe 15 adımdan fazla yaklaşamaz.'' (Avesta, Vendidad, 16/1-4)
Hindular adetli kadını kirli sayarlar: ''Adetli kadınlarla yan yana uyumak, onunla yemek yemek, yemek yerken adetli kadına bakmak yasaktır.'' (Manusmriti, 4/40,43; 11/88)
Yahudiler adetli kadını kirli sayarlar: "Adet gördüğü için kan kaybeden kadın, 7 gün kirli sayılacak! Ona dokunan da, akşama kadar kirli sayılacak! Adet gördüğü günlerde, kadının üzerinde yattığı ya da oturduğu herşey kirli sayılacak!'' (Tevrat, Levililer, 15/19-24)
İslam dışındaki dinlerde hayızlı kadının kirli sayıldığı, ibadet yasağı getirildiğini görüyoruz. İslam'da ise ''hayızlı kadınlar ibadet edebilir mi'' sorusuna Bakara 222.ayet cevap vermiş ve sadece cinselliği yasaklamıştır. Kuran'a göre adetli kadınlara ibadet yasağı yoktur.
Soru: Peki neden ''temizlendikleri zaman yaklaşın'' diyor? Hayızlı kadın pis midir?
Cevap: Adet döneminde rahim içindeki kan temizlenir ve dışarıya atılır. Bu dönemde rahim içine mikrop girme riski çok yüksektir. Bu yüzden Kuran'da adetli kadının eşiyle ilişkiye girmesi yasaklanmıştır. Temizlendikleri zaman ifadesi hayızlı kadının pis olduğuna işaret etmez. Ana rahminin temizlendiği anlamına gelir.
Sonuç: Hayızlıyken ibadet yasağı islam'da olmamasına rağmen farklı dinlerden etkilenerek müslüman kdınlara da dayatılmıştır. Hayızlı kadınların cünüp sayılması hurafedir. Bu konunun cünüplükle alakası yoktur.
0 comentários: